Suljin esittää:

Kameran rakenne

Kameran LCD-näyttö ja painikkeet Kameran emolevy Kameran takakuori Kameran emolevy, etsin ja sensori takaapäin
Kamera sisältä ilman emolevyä ja sensori takaapäin Kamera sivulta katsottuna Purettu kamera katsottuna edestä päin ja kameran suljin
Kameran suojakuori edestä päin Kamerna päällä oleva suojakuori Kameran objektiivin kiinnitysrengas Objektiivin suojakuori, jossa on objektiivin painikkeet Objektiivin emolevy Objektiivin aukko sisältä katsottuna Teleobjektiivi purettuna sisältä katsottuna

Takapaneeli

Kameran takapaneelista löytyy LCD-näyttö, sekä osa kameran painikkeista. Takapaneeli on kiinni kameran emolevyssä, ja kommunikoi suoraan sen kanssa. LCD-näyttö on yksi kameran suurimmista akun käyttäjistä, joten saat akustasi kaiken irti pitäen näytön päällä vain tarvittaessa.

Emolevy

Emolevy on suuri piirilevy, joka sijaitsee takapaneelin takana. Emolevy on yhdistettynä jokaiseen kameran osaan, sekä mahdollistaa kommunikoinnin niiden välillä. Osien välinen yhteydenpito tapahtuu pronssinvärisillä johdoilla, joita kuvassa näkyy.

Sensori

Sensori on suojattuna kameran sisällä, kuvassa metalliosan takana piilossa. Sensori on osa, joka mahdollistaa digitaalisen kuvan ottamisen muuntamalla siihen osuvan valon dataksi, josta digitaalinen kuva rakentuu. Sensori vaikuttaa kuvanlaatuun enemmän, kuin mikään muu kameran rungon osa, objektiivia lukuun ottamatta.

Kuvan ottaminen

Ottaessasi kuvan tai käyttäessäsi LCD-ruudun live-tilaa, kameran sisällä oleva suljin siirtyy pois tieltä, paljastaen sensorin valolle. Mitä pidempi valoitusaika - eli mitä kauemmin suljin on poissa tieltä - sitä kauemmin ja enemmän valoa sensori saa. Pitkällä valoitusajalla kamera näkee pimeässä paremmin kuin ihmissilmä.

Etsimen läpi katsominen

Kun LCD-ruudun live-tila ei ole päällä ja et ole ottamassa kuvaa, sensorin edessä oleva suljin on kiinni. Valo peilautuu peilien avulla etsimeen, jonka läpi näet valon, joka osuisi sensoriin. Tämän takia kuvaa ottaessa etsin menee pimeäksi, sillä peilit siirtyvät pois paikaltaan, mahdollistaen valon osumisen sensoriin etsimen sijaan.

Kameran etuosa

Kameran edestä löytyy kiinnitys objektiiville. Mitä näet aukossa ilman objektiivia on peili, joka siirtyisi pois tieltä kuvaa ottaessa. Sen takana on kiinni oleva suljin, joka suojaa sensoria pölyltä ja vahingoittumiselta, ja aukeaa kuvaa ottaessa.

Objektiivin kiinnitysrengas

Jokainen objektiivi alkaa kiinnitysrenkaasta, jolla mahdollistetaan objektiivin kiinnitys kameraan. Eri kameravalmistajilla on eri kiinnitysrenkaat, mutta käyttäen adapteria voit käyttää eri mallista kiinnitystyyppiä toiseen kameraan.

Suojakuori

Suojakuoren päätehtävä on pitää pöly ja muut haittatekijät pois objektiivin sisältä. Se usein myös sisältää painikkeet objektiivin toiminnoille, kuten automaattitarkennukselle ja kuvanvakautuselle. Nämä painikkeet johtavat objektiivin emolevyyn.

Objektiivin emolevy

Emolevy toimii objektiivin aivoina, sekä säätää toimintoja, kuten aukon kokoa ja automaattitarkennusta. Täysin manuaalisissa objektiiveissa ei ole emolevyä, vaan kaikki toiminnot tapahtuvat mekaanisesti. Objektiivin emolevy on yhteydessä kameran emolevyn kanssa pienten virranjohtimien kautta.

Aukon koko

Objektiivin sisällä olevat terälehdet mahdollistavat liikkumisellaan aukon koon muuttamisen. Suurempi aukko antaa sensorille enemmän valoa päästämällä sitä suuremmasta kuvakulmasta, kun taaskin pienempi aukko päästää valoa vähemmän ja pienemmästä kuvakulmasta.

Polttoväli

Kameran viimeinen osa pitää sisällään vähintään kolme lasipalaa. Näiden keskenään tapahtuva liike muuttaa kuvan tarkennusta, sekä vaihtaa polttoväliä – eli zoomaa. Kun zoomaat, objektiivin kauemmainen lasipinta liikkuu kauemmaksi, muuttaen valon taipumista kameran sisällä. Kun taaskin liikutat tarkennusta, objektiivin sisällä oleva lasipinta liikkuu hiukan, muuttaen tarkennusta.

Kameran rakenne

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta? Lue uusimmat ohjeet osoitteesta Suljin.fi!

Jaa tämä sivu:

Linkki kopioitu!