Makrokuva lumihiutaleesta. Kuva: Anssi Kinnunen.

Kuvan takana: Lumihiutaleet makrokuvauksessa

Julkaistu:

Kirjoittanut: Jere Huttunen

Kuvan takana

Lumihiutaleiden makrokuvaaminen tuo esille hyvinkin kiinnostavia muotoja. Tämän väitteen todistaa todeksi harrastekuvaaja Anssi Kinnunen, joka on tänä talvena ottanut lukuisia makrokuvia lumihiutaleista. Tämä kuvan takana -artikkeli tulee kertomaan, kuinka Anssin kuvat syntyvät.

Lumihiutaleiden valokuvaaminen

Anssi kuvaa lumihiutaleita omallaan parvekkeellaan ilman ollessa tarpeeksi viileä ja lumen sataessa rauhallisesti. Kuvausta varten hän avaa parvekkeen lasin auki, antaen lumen tulla parvekkeelle, jonka jälkeen hän tarkistaa lumen kelvollisuuden. Jos lumesta löytyy kuvattava hiutale, hän eristää sen ja aloittaa kuvaamisen.

Anssi eristää lumihiutaleen liinan päällä kuvausta varten.

Objektiivina Anssilla toimii Canon MP-E 65mm f/2.8 5x-suurennuskertoimella. Objektiivissa on kiinni useita loittorenkaita ja telekonvertteri. Telekonvertteri mahdollistaa polttovälin pidentämisen, eli objektiivi “zoomaa” lähemmäs kohdettaan. Loittorenkaat eivät vaihda polttoväliä, mutta niiden avulla objektiivi pystyy tarkentamaan silloin lähemmäs – eli loittorenkaat hyödyttävät makrokuvausta huomattavasti. Objektiivin päässä on kiinni rengassalama.

Kysyessäni jalustan käytöstä Anssi sanoi, että jalusta olisi vain tiellä, sekä käsivaralla hiutaleet saa paremmin oikeaan kulmaan.

Kameran objektiivin päässä on kiinni rengassalama, joka valaisee hiutaleen tasaisesti.

Asetuksina kamerassaan Anssi käyttää ISO 320, f/3.2 ja 1/200s suljinaikaa. Hän ottaa useita kuvia samasta lumihiutaleesta eri tarkennuksilla, sillä niin lähellä olevan kohteen syväterävyys on erittäin pieni. Näin ollen vain pieni osa lumihiutaleesta on yksittäisessä kuvassa tarkkana, mutta yhdistämällä jokaisen kuvan tarkimman kohdan saa luotua yhden erittäin yksityiskohtaisen kuvan, jossa koko lumihiutale on tarkennettuna. Kuvia Anssi ottaa yhteensä noin 4–25, riippuen hiutaleesta.

Näin lähelle lumihiutaletta Anssi pääsee laitteistollaan. Objektiivin päässä näkyy rengassalama.

Vaikka f/3.2 kuulostaa suurelta aukolta (eli pieneltä f-luvulta), jolloin pienentämällä aukkoa saisi enemmän hiutaletta tarkaksi yhteen kuvaan (eli suurentamalla f-lukua), on todellisuudessa aukon valon saanti jo erittäin pientä käytetyiden loittorenkaiden, telekonvertterin ja objektiivin 5-kertaisen suurennuskertoimen takia. Jokainen niistä pienentää läpi pääsevän valon määrää.

Kuvankäsittely

Kaikki kuvat lumihiutaleista ovat päällekkäin tasoina Photoshopissa.

Kuvankäsittelyssä Anssi kerää kaikki otetut kuvat tasoiksi Photoshoppiin niin, että eri syväterävyyden lumihiutaleet ovat päällekkäin. Sitten hän ottaa jokaisesta kuvasta näkyväksi vain tarkimman osan, jolloin pikkuhiljaa syntyy yhä tarkempi ja tarkempi lopullinen kuva. Käsittelyssä Anssilla menee noin 1–4 tuntia, kuvasta ja halutusta laadusta riippuen.

Yllä oleva kuva on yksittäinen värikäsitelty kuva lumihiutaleesta. Kuten näet, vain osa hiutaleesta on tarkkana.

Anssin yhdistettyä kuvat, näkyy lumihiutale kaikessa kauneudessaan. Nyt jokainen lumihiutaleen osa on tarkkana.

Lopulta Anssi vielä käsittelee kuvan muuttaen kirkkautta, kontrastia ja terävyyttä.

Ennen ja jälkeen -kuva toisen hiutaleen kuvankäsittelyn tuotoksista.

Näin syntyvät Anssin makrokuvat lumihiutaleista! Lisää Anssin kuvia ja kokeiluja löydät hänen Instagramista @anssi.kinnunen. Tässä vielä muutama nosto hänen kuvistaan.