Otin tämän kuvan tähtitaivaasta puhelimella omalta takapihaltani. Kuvassa on huomattavasti valosaastetta, joka tekee tähdistä paljon vaikeammin erottuvia, mutta kyllä kuvassa muutamia selkeitä tähtiä näkyy.

Onko tähtitaivaan kuvaaminen kännykällä mahdollista?

Julkaistu:

Kirjoittanut: Jere Huttunen

Ohjeet

Saako puhelimella kuvaa tähtitaivaasta? Vai onko kunnon kamera yhä ainoa tapa? Laitetaan tämä kysymys testiin! Tämä artikkeli on jatkoa ohjeeseen “näin kuvaat tähtitaivasta”, mutta tällä kertaa käytössä on kameran sijaan puhelin.

Testissä kännykkä tähtitaivaan kuvaamisessa

Laitoin kännykän kolmijalkaan kiinni, menin takapihalleni, ja nappasin tämän kuvan ilman raakaa kuvausta (sillä kännykässäni ei ole sisäänrakennettua raakaa kuvausta):

Puhelimena Xiaomi Mi 9T, suljinaika 16s, ISO 1600, 26mm, f/1.75. Kuvaa ei ole editoitu, se on suoraan puhelimesta.

Vaihdoin kännykän kunnon kameraan, ja otin sillä saman kuvan:

Canon 200D -kroppikamera, suljinaika 15s, ISO 400, 16mm, f/2.8. Kuvaa ei ole editoitu.

Kummassakaan aiemmassa kuvassa ei ollut kuvankäsittelyä ollenkaan. No, testataan sitten muokata vähän kuvan valotusta:

Editoitu versio puhelimella otetusta kuvasta, joka ei ollut raaka tiedosto.
Editoitu versio kameralla otetusta kuvasta, joka oli raaka, toisin kuin puhelimella otettu.

Kiinnostavaa! Puhelin oli yllättävän lähellä kameran kuvaa. Toki kumpikin kuva oli takapihaltani, eli valosaaste oli aika korkea, mutta tämä talvi on ollut niin pilvinen, että minulla ei ole ollut mahdollisuutta mennä kunnon pimeään metsään kuvaamaan.

Tässä tähtimuodostelmaan zoomattu versio vielä (Plejadit-tähtimuodostelma?):

Puhelimella tähdet alkavat olemaan epämuodostuneita liikaa zoomattuna.
Kameralla tähdet pysyvät tarkempina lähelle zoomattuna.

Kameralla olevat tähdet ovat selkeästi tarkempia kuin puhelimella otetut. Tässä vertailussa kannattaa huomioida, että puhelimeni Xiaomi Mi 9T ja kamerani Canon 200D ovat kummatkin hieman jo vanhentuneita, moderneilla laitteilla tulisi varmasti paremmat kuvat. Mutta kiinnostavaa silti nähdä ero!

Miten nappasin kuvan tähtitaivaasta kännykällä

Ensiksi laitoin puhelimeni kolmijalan päälle (jos sinulla ei ole kolmijalkaa, voit myös laittaa sen nojaamaan esim. kiveä tai puuta vasten). Sitten avasin puhelimeni kamerasovelluksen ja sieltä pro-tilan. Pro-tila antaa täyden kontrollin kameran asetuksista, ilman sitä tähtien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Yllä oleva video näyttää, mitkä asetukset laitoin. Tässä vielä kertaus:

  1. Aloitin asettamalla 3 sekunnin ajastimen, jotta kännykkä ei tärähtäisi kun painan kuvan ottamisen nappia.

  2. Asetin kuvan tarkennuksen (focus) niin pitkälle kuin mahdollista, sillä silloin se tarkentaa tähtiin (äärettömyyteen).

  3. Suljinajaksi valitsin 16 sekuntia. Minulla olisi ollut mahdollisuus asettaa myös 32 sekuntia, mutta testeissäni huomasin, että se olisi ollut liikaa – liian pitkällä suljinajalla kuvassa näkyy tähtien liike.

  4. Asetin ISO-luvuksi 1600. Puhelimeni suurin iso luku olisi 3200. Saattaisin käyttää lukua 3200 “oikeasti” pimeässä paikassa, mutta takapihalleni 1600 oli sopiva.

  5. Sitten nappasin kuvan! Toki jos olisin kuvannut puhelimellani raakaa kuvaa, niin kuvasta olisi tullut vielä parempi. Olen aiemmin käyttänyt jotain Play Storesta ladattavaa sovellusta jolla saa kuvattua raakaa kuvaa, ja se on toiminut hyvin. Eli jos todellakin haluat käyttää kännykkää tähtien kuvaamiseen, niin kannattaa tsekata raa’an kuvaamisen mahdollisuudet puhelimellasi!

Lisää puhelimella otettuja tähtikuvia

Olin kuvaamassa syvää avaruutta, päätin samalla ottaa puhelimellani kuvan kamerastani ja sen takana olevasta tähtitaivaasta. ISO 1600, f/1.8, 16s suljinaika. Kuvaa on editoitu.

Yllä olevassa kuvassa tähdet eivät ole aivan maailman tarkimpia, sen näkee siitä kuinka suuria tähdet ovat ja miten vähän niitä näkyy. Tämä kuvauspaikka oli suhteellisen pimeä, tähtiä näkyi huomattavasti enemmän niin kuvassa näkyvässä kamerassa kuin paljain silmin.

Toinen kuva kamerastani, tällä kertaa puiden välissä. ISO 400, f/1.8, 16s suljinaika. Kuvaa on editoitu, ja kirkkautta lisätty (ISO 400 oli hieman liian vähän)
Yritin ottaa puhelimellani kuvaa tähdistä Helsingin Kalasataman yllä. Kuten näet, puhelimella tähtikuvaus ei oikein onnistu liian valoisassa! ISO 100, f/1.8, 8s suljinaika.

Yllä olevassa kuvassa näet kuinka paljon valosaaste vaikuttaa kuvaan. Taivas kuvan alaosassa on aivan kirkasta, kun taaskin kuvan yläosa alkaa olemaan jo pimeää.

Loppusanat

Pystyyhän puhelimella näköjään kuvaamaan tähtiä! Uudemmalla puhelimella se onnistuisi varmasti paremmin, sekä jos matkustat johonkin oikeasti pimeään paikkaan, niin varmasti onnistuisit nappaamaan kuvia esimerkiksi linnunradastakin.

Silti, kännykkä ei vielä vedä vertoja kunnon kameralle, ja myös kuvauskokemus puhelimella oli paljon ikävämpi kuin kunnon kameralla. Varsinkin kylmässä helmikuun säässä oli ikävä olla ilman hanskoja ulkona. Mutta, jos olet puhelinkuvaaja ilman kameraa, älä anna tähtienkään olla sinulle este! Eikun vain kuvailemaan.