Mikä on ISO-luku valokuvauksessa

Julkaistu:

Kirjoittanut: Jere Huttunen

Perusteet

ISO-luku on valo- ja videokuvaksen termi, joka määrittää sen, kuinka herkkä kuva on valolle. Mitä korkeampi ISO-arvo on, sitä enemmän valoa kamera kerää, sillä kamera on silloin herkempi valolle. Tämä ei kuitenkaan tee mitään fyysistä muutosta kamerassa, se vain ilmoittaa kameran ohjelmistolle että kuvan on oltava herkempi valolle.

Korkeammalla ISO-luvulla on kuitenkin myös huono puoli: herkkyys lisää kuvan kohinaa, sillä mitä herkempi kuva on valolle, sitä herkempi se on myös epätarkkuuksille, useimmiten kohinalle. Tämän vuoksi sopivan ISO-luvun valitseminen on erittäin tärkeää yksityiskohtaisten kuvien saamiselle.

Sopiva ISO-luku päivällä kuvaamiseen

Yleensä kirkkaassa päivänvalossa kannattaa käyttää pientä ISO-lukua, kuten 100 tai 200. Tämä mahdollistaa sen, että kuvissasi pysyvät luonnolliset värit ja kohina pysyy poissa.

Jos on hieman pilvinen sää ja kuvaat esimerkiksi urheilua tai luonnoneläimiä jotka vaativat nopeamman suljinajan, voit käyttää ISO-lukua 400 ja 800 välillä.

Sopiva ISO-luku yöllä kuvaamiseen

Yöllä kamera saa vähemmän valoa, jonka vuoksi tarvitset korkeamman ISO-luvun. Sopiva luku on usein 800-3200, mutta joskus “oikeasti” pimeässä joudut menemään jopa lähelle kamerasi suurinta ISO-lukua. Tässä tapauksessa kuvasi luultavasti tulee olemaan täynnä kohinaa, mutta kohina on silti parempi kuin täysin musta kuva pienellä ISO-luvulla.

Jos et kuvaa liikkuvaa kohdetta yöllä, voit käyttää kolmijalkaa pidemmän suljinajan mahdollistamiseksi. Pidäntämällä suljinaikaa voit käyttää samoja ISO-lukuja kuin päivällä.