Kameran suljin, joka on kiinni
Kiinni oleva kameran suljin. Kuva otettu kamerasta, jossa ei ole objektiivia kiinni. Tässä kuvassa siis keskellä oleva suorakulmio on suljin.

Mikä on suljin (kameran osa)

Julkaistu: Valokuvauksen perusteet

Suljin on kameran sisällä oleva osa, joka säätelee sitä, kuinka kauan kameran sensori saa valoa. Suljin on yksi kameran toiminnan perusteista, se ilmestyi ensimmäisiin kameroihin jo yli sata vuotta sitten. Tämän osan perusteella tämäkin verkkosivu on nimetty, Suljin.fi.

Suljin on kuin sälekaihdin, joka siirtyy pois kameran sensorin tieltä kuvaa ottaessa. Kuvan ottaminen tapahtuu kamerassa niin, että sensorin kerää saamansa valonsa dataksi, joka muuttuu kuvaksi. Jos sensori saa valoa liikaa, tulee kuvasta täysin valkoinen. Jos se kerää valoa liian vähän, tulee kuvasta täysin musta.

Kuvassa kameran suljin on auki, joten sensori saa valoa. Keskellä näkyvä värikäs osa on kameran sensori. Värikäs efekti tulee siitä, että osoitin sitä taskulampulla kirkkaan kuvan saamiseksi.

Suljin mahdollistaa sen, että valoa siirtyy vain oikean verran sensoriin, mahdollistaen sopivan kirkkaan kuvan ottamisen. Tämä valon siirtymisen, eli sensorin avoimena olemisen aika on nimeltään suljinaika tai valotusaika.

Eli kertauksena, suljin on liikkuva osa, joka on sensorin edessä esteenä valon pääsylle. Se toimii valon keruun ajastamiseksi ja on myös suojana sensorille. Kun kuva otetaan, siirtyy suljin tieltä pois määrätyksi ajaksi – aika voi olla sinun määräämäsi kun käytät manuaalisia asetuksia, tai se voi olla kameran itse määräämä jos käytät automaattista asetusta.

Takaisin valokuvauksen perusteisiin

Jaa