Kuvan takana: Andromedan galaksi
Andromedan galaksi (M31) on kierteisgalaksi, joka sijaitsee noin 2,5 miljoonan valovuoden päässä maapallosta. Vaikka sen etäisyys meihin kuulostaakin vaikuttavalta, todellisuudessa se on yksi syvän avaruuden helpoiten kuvattavista kohteista. Andromeda on niin suuri, että sen voi jopa nähdä paljain silmin vähäisen valosaasteen alueelta, kunhan tietää mihin katsoa. Kiikareilla tai kaukoputkella sen voi nähdä todellakin hyvin.
Kuvan takana
Tätä kuvaa varten tarvitsin kuvauspaikaksi pimeän alueen kaukana kaupungin valoista, joten pakkasin kuvausvälineeni autoon ja lähdin Hämeenkyrön maaseudulle, Pirkanmaalle. Syynä valinnalleni oli se, että siellä on sopivan pimeää, ja tunnen alueen hyvin.
Asettauduin kuvaamaan tutulle pellolle. Halusin avaran paikan kuvaamiseen siksi, koska silloin puiden latvat eivät estä näkyä taivaalle, sekä voin vapaasti tähdätä kameralla mihin suuntaan taivasta tahansa. Toisaalta, avara pelto aiheuttaa uuden ongelman: tuuli. Tähän olin kuitenkin jo valmistautunut omalla pienellä niksilläni:
Asetin kolmijalkani pohjassa olevaan koukkuun 4kg kahvakuulan, jotta tuuli ei liikuttaisi kolmijalkaa ja aiheuttaisi kuvaan tärinää. Tämä on erittäin helppo tapa pienentää kolmijalan tärinää – varsinkin, jos aiot kuvata samasta paikasta useita tunteja.
Otin käyttöön Canon 55-250mm -objektiivin, ja asetin kameran seurantajalustaan kolmijalan päälle. Valitsin 55-250mm -objektiivin siksi, koska 55mm polttovälillä Andromeda on helppo löytää taivaalta, ja 250mm polttovälillä se on juuri sopivan suuri kuvassa. Avaruuden kuvaamiseen valovoimaisempi objektiivi olisi parempi, mutta itse en omista sellaista.
Andromeda löytyi taivaalta nopeasti, ja sain tarkennettua siihen helposti suurentamalla lähellä oleviin tähtiin – jos haluat oppia tähtiin tarkentamisesta, lue ohjeeni tähtien kuvaamisesta.
Kuvankäsittely
Otin Andromedasta 60 kuvaa, jokainen samoilla asetuksilla: ISO 1600, f/5.6, 50s suljinaika. Olin suunnitellut käyttäväni stack-tekniikkaa (pinoamista) kaikkien 60 kuvan yhdistämiseen yhdeksi tarkaksi kuvaksi, mutta puolet kuvista olivat heikkojen pilvien peitossa. Sain kuitenkin yhteensä 30 hyvää kuvaa Andromedasta, jotka pinosin yhteen.
Pinosin kaikki 30 kuvaa käyttäen ohjelmaa Deep Sky Stacker, jossa myös lisäsin siihen kalibrointikuvat – eli kuvat jotka poistavat pinotusta kuvasta melua ja objektiivin likoja. Pinotusta kuvasta poistin valosaasteen käyttäen ohjelmaa PixInsight. Tämän tehtyäni näky oli upea: taivaasta erottui selkeästi täysin toinen galaksi. Päätin kuitenkin editoida kuvaa vielä hieman Photoshopissa, sillä halusin kuvasta dramaattisemman tekemällä avaruudesta tummemman.
Lopullinen kuva oli upea. Käänsin kuvan sivuttain, jotta galaksi olisi vaakasuorassa, sekä muokkasin hieman kontrastia ja kuvan terävyyttä. Halusin tuoda kuvaan enemmän “avaruuden tunnetta”, ja saada galaksin erottumaan kuvasta paremmin.
Andromedan kuvaaminen oli täysi onnistuminen.