Kuva sudenkorennosta käyttäen ISO 640, f/5.6, 1/800s suljinaika, 250mm.

JPG vai PNG? Näin valitset oikean tiedostotyypin

Julkaistu:

Kirjoittanut: Jere Huttunen

Ohjeet

Kaksi ylivoimaisesti suosituinta kuvatiedostotyyppiä ovat JPG ja PNG. Tämä ohje käy läpi sen, mitä eroja niissä on, sekä kumpaa tiedostotyyppiä sinun kannattaa käyttää. Tämä ohje sisältää esimerkkejä ja teknisiä tietoja.

Mikä on JPG

JPG on häviöllistä pakkausta käyttävä kuvatiedostotyyppi. Häviöllinen pakkaus tarkoittaa sitä, että kuvanlaatua uhrataan pienemmän tiedostokoon saamiseksi. Tämä pakkaus tapahtuu käyttämällä algoritmeja niin, että kuva näyttäisi silti ihmissilmälle mahdollisimman samalle, kuin pakkaamaton kuva. Tässä JPG onnistuukin hyvin, sillä vasta erittäin pakattu kuva alkaa näyttämään erilaiselta alkuperäiseen verrattuna. Tiedostokoon voi usein jopa puolittaa ilman huomattavaa eroa.

JPG:n käyttävä pakkauksen määrä määräytyy yleensä arvojen 100-1 välillä, jossa 100 on paras laatu vähäisellä pakkauksella, sekä 1 on huonoin laatu suurimmalla mahdollisella pakkaamisella. Suurempi pakkaus mahdollistaa pienemmän tiedostokoon. Vaikka voisi olettaa luvun 100 pitävän kuvan alkuperäisen laadun, pakkaa se kuvaa silti hiukan, heikentäen kuvan laatua.

Alla on kuva käyttäen JPG:n arvoa 100:

Klikkaa kuvaa suuremmaksi, jotta näet 1000 pikseliä leveä JPG:n, jossa pakkausasetuksena on käytetty arvoa 100. Kuvan koko on 480 KB.

Sama kuva käyttäen JPG:n arvoa 70:

Klikkaa suuremmaksi. Tässä kuvassa pakkausasetuksena on käytetty arvoa 70. Kuvan koko on 150 KB, eli se on tiedostokooltaan noin kolmasosa verrattuna aiempaan JPG 100 -kuvaan. Huomaatko eroa?

Milloin JPG on paras valinta

JPG on paras valinta silloin, kun tiedoston koon pienentäminen hyödyntää sinua. Esimerkiksi valokuvien säilyttäminen suurissa määrissä tietokoneella tai verkossa helpottuu, jos pakkaat ne pienemmäksi. Suurin osa laitteista, ohjelmista ja verkkosivuista pakkaa kuvat tämän takia aina automaattisesti JPG-muodossa. Esimerkiksi Instagramia käyttäessä kannattaa sekä valokuvaajien että graafikoiden käyttää JPG-muotoa, koska Instagram pakkaa aina kuvat JPG-muodossa.

JPG:tä käyttäessä kannattaa pitää mielessä, että jokainen pakkauskerta pienentää laatua. Jos esimerkiksi tallennat kuvan JPG-muodossa kerran, menet editoimaan sitä uudestaan ja tallennat taas, on kuvanlaatu kärsinyt pakkauskertojen toistumisesta.

Mikä on PNG

PNG on häviötön kuvatiedostomuoto, eli toisin kuin JPG, se ei pakkaa kuvia ollenkaan, pitäen kuvan laadun samana. Tämä tulee valokuvien osalla aiheuttamaan erittäin suuriakin kuvatiedostoja, jonka vuoksi esimerkiksi Instagram muuntaa käyttäjän lataamat PNG-kuvat JPG-tiedostoiksi, pitäen tiedostot pieninä. Korkean laadun lisäksi yksi PNG:n hyödyistä on se, että se tukee kuvissa läpinäkyviä taustoja, joka on varsinkin graafikoille hyödyksi.

Milloin PNG on paras valinta

Valokuvaat voivat käyttää PNG:tä silloin, kun kuvaa tullaan käsittelemään vielä tulevaisuudessa. Tämä on mahdollista siksi, että PNG:ssä kuvan laatu ei heikkene sen liikkuessa eri kuvankäsittelyohjelmasta toiseen. Myös kuvan tulostaminen esimerkiksi julisteeksi voi nähdä pieniä parannuksia PNG-muodolla, mutta yleensä printtitaloilla on omat ohjeet joita kannattaa seurata.

Klikkaa suuremmaksi. Tämä kuva on PNG-muodossa, tiedoston koko on 1060 KB, eli 1,06 MB. Laatu näyttää lähes samalta kuin JPG-kuvista, mutta tiedostokoko on huomattavasti suurempi.

Graafikot hyötyvät suurestikin PNG:n tavasta tallentaa informaatiota. Jos kuva on yksinkertainen – esimerkiksi logo – voi tiedostokoko olla jopa pienempi, kuin JPG:llä. Graafiset elementit tulevat olemaan paljon tarkemmat PNG:llä kuin JPG:llä. Yksi hyvä muistisääntö on, että jos kuvaan on lisätty suuria määriä tekstiä kuvankäsittelyn aikana, niin hyvin mahdollisesti kuva kannattaa tallentaa PNG:nä luettavuuden säilymiseksi. JPG:n pakkaaminen vaikeuttaa tekstin lukua, koska pakkaaminen pehmittää kirjaimia.

Logo JPG-tiedostona käyttäen JPG-pakkausta arvolla 100. Avaa kuva isoksi, tiedoston koko on 47 KB.
Sama kuva käyttäen PNG-tiedostoa. Tiedoston koko on 30 KB, eli tiedosto on pienempi, kuin JPG. Vaikka kuva on tiedostokooltaan pienempi, teknisesti se on silti paremman laatuinen, kuin JPG. Tässä tapauksessa et kuitenkaan luultavasti huomaa eroa näiden kahden välillä.

Yllä olevasta kahdesta logosta PNG-tiedosto on sekä tarkempi että pienempi tiedostokooltaan. Kyseisessä kuvassa ei olisi mitään syytä käyttää JPG:tä tiedostomuotona PNG:n sijaan.

Jos logo oli esimerkiksi aiemman sudenkorento-kuvan päällä, kannattaisi kuvaan käyttää JPG-tiedostoa kuvan monimutkaisuuden vuoksi.

Sulkimen logo, jonka taustalla on tuttu sudenkorento. Tämän kuvan kannattaa olla (ainakin verkossa) JPG-kuva, sillä kuva olisi paljon suurempi tiedostokooltaan PNG-muodossa yksityiskohtiensa takia. Kuva on 240 KB.

Eli kertauksena vielä, valitse:

  • JPG: jos olet laittamassa valokuvaa Instagramiin, Facebookiin, nettisivuillesi tai joko pilvipalveluun tai kovalevylle arkistoihin

  • JPG: jos tiedoston koko halutaan pitää pienempänä

  • PNG: jos kuva on logo, grafiikkaa tai pitää sisällään suuria määriä tekstiä

  • PNG: jos tarvitset läpinäkyvyyttä

  • PNG: jos kuva on valokuva, jota tullaan käsittelemään vielä tulevaisuudessa