Sopiva suljinaika eri tilanteisiin

Julkaistu:

Kirjoittanut: Jere Huttunen

Perusteet

Tässä ohjeessa käyn läpi eri skenaarioita ja niille sopivia suljinaikoja. Yleisesti otettuna mitä nopeammin sinä liikut tai kohteesi liikkuu, sitä nopeamman suljinajan sinun kannattaa valita. Myös mitä pidemmällä polttovälillä (linssin mm-määrä), sitä nopeamman suljinajan tarvitset.

Sopivat suljinajat

Maisemakuva

Jos maisema on paikallaan, vakaalla kädellä 1/30s suljinaika on riittävä, epävakaalla kädellä 1/60s tai 1/120s on parempi. Jos maisemalla on jotain liikkuvaa, esimerkiksi vettä, kannattaa valita 1/250s suljinaika, jotta liikkuvat asiat pysyvät tarkkoina.

Urheilulajin kuvaaminen

Yleensä urheilua kuvataan minimissään noin 1/500s suljinajalla, yleisin suljinaika on noin 1/1000s.

Eläinten kuvaaminen luonnossa

Suljinaika riippuu siitä, mitä eläimiä kuvaat:

  • 1/100s sopii hitaasti liikkuville poroille läheltä kuvattuna.
  • 1/500s sopii lentäville linnuille (tai jopa 1/1000s).
  • 1/250s sopii rennosti liikkuville oraville, peuroille tai maassa oleville linnuille.
  • Jos kätesi tärisevät sen takia että ulkona on kylmä tai olet pitänyt painavaa kameraa jo pitkään kädessä, kannattaa suosiolla valita vähintään 1/250s tai nopeampi suljinaika.

Tähtien kuvaaminen

Tästä meillä on artikkeli tähtien kuvaamisen ohjeessa, sopiva suljinaika on 15 sekunnin ja 30 sekunnin välillä riippuen objektiivisi polttovälistä.

Kuun kuvaaminen

Sopiva suljinaika on noin 1/50s, tästä meillä on ohje näin saat tarkan kuvan kuusta.

Pitkä valoitus

Yleensä pitkällä valoituksella noin 15s ja 30s välillä oleva suljinaika on sopiva.

Kuva tilaisuudesta, esimerkiksi ylioppilasjuhlat

Tilaisuuksissa otetuissa kuvissa katse menee aina ensimmäisenä ihmisten ilmeisiin, jonka vuoksi ne kannattavat olla tarkat. Tässä auttaa valtavasti nopea suljinaika, eli kannattaa hieman uhrata kuvan ISO-lukua suljinajalle.

Sopiva suljinaika on noin 1/150s tai 1/250s, ei kannata mennä 1/150s alapuolelle, sillä muuten saatat pettyä avatessasi kuvat suuremmalla ruudulla tai zoomatessasi ihmisten naamoihin.ö